Budyń dla niemowlaka


Budyń jest jednym z prostszych dań jakie można przygotować już dla niemowlaka. Przyrządzenie takiego deserku zajmuje naprawdę kilka chwil. Osobiście jestem przeciwniczką przyrządzania budyniu dla małych dzieci z torebki, wolę zrobić go sama na swój domowy sposób.

Składniki:
200 ml przegotowanej wody
6 miarek mleka modyfikowanego
1 lub 1/2 żółtka
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania:
Wodę rozlewam do trzech pojemników:
1) ok. 150 ml do garnuszka
2) ok 20 ml do drugiego pojemniczka
3) ok. 30 ml do trzeciego pojemniczka
W garnuszku gotuję wodę.W drugim pojemniczku rozrabiam czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wraz z żółtkiem.W trzecim rozrabiam mleka modyfikowane - woda powinna być ciepła aby mieszanka się rozpuściła. Do wrzącej wody wlewam rozrobioną mąkę ziemniaczaną z żółtkiem. Doprowadzam do zagotowania na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby się nic nie przypaliło. Budyń chłodzę do temperatury ok. 40 stopni i dodaję rozpuszczone mleko modyfikowane. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

I budyń gotowy do podania.

Smacznego!

Spodobał Ci się mój post? Bądź na bieżąco - polub nas na Facebooku