Po wielu perypetiach związanych z karmieniem piersią i dylematach dotyczących odżywiania w tym okresie postanowiłam, iż przy drugiej ciąży dużo, dużo wcześniej zapoznam się z zaleceniami dotyczącymi żywienia w tym okresie. Bardzo chcę karmić piersią moją córeczka, bo niestety synka karmiłam tylko przez bardzo krótki okres czasu. Poglądy są bardzo różne za ten temat. Niektóre mamy twierdzą, że można jeść wszystko i obserwować maleństwo, inne, że należy stosować dietę eliminacyjną.
Dieta jest szczególnie ważna,, gdy nasze dziecko będzie odczuwało dolegliwości brzuszkowe. Pamiętajmy, że sposób odżywiania kobiety karmiącej piersią ma wpływ na stan zdrowia i prawidłowy rozwój jej dziecka. Złe odżywianie powoduje powstanie różnych problemów ze strony przewodu pokarmowego maleństwa, który jest jeszcze nie dojrzały, Dieta karmiącej mamy powinna być lekkostrawna, powinno wyeliminować się z niej potrawy ciężkostrawne, wzdymające.
Karmiąca mama powinna zapoznać się z ogólnymi zaleceniami żywieniowymi, na pewno wtedy karmienie będzie łatwiejsze.
Ogólne zalecenia żywieniowe dla matki karmiącej piersią
Produkty i potrawy | Zalecane | Przeciwwskazane |
Pieczywo | chleb pszenny, suchary, bułki, biszkopt, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, herbatniki, pieczywo chrupkie, graham, pieczywo razowe (2 kromki dziennie) | chleb razowy, pumpernikiel |
Dodatki do pieczywa | masło, chudy i półtłusty ser, pasty serowe z różnymi dodatkami, mięso gotowane, chude wędliny drobiowe, szynka, polędwica, chude ryby, galarety mięsne, rybne, sery żółte, topione | tłuste wędliny i mięsa |
Zupy i sosy | chude rosoły, krupnik, jarzynowe bez warzyw kapustnych, strączkowych, owocowe z jabłek, z owoców jagodowych | kapuśniak, grochówka, fasolowa, sosy ciemne, pikantne |
Kasze | wszystkie rodzaje kasz, ryż, płatki, makaron | |
Nabiał | mleko 2% tłuszczu ok. 2 szklanek dziennie (jeśli matka jest alergiczką można zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem lub maślanką), sery białe półtłuste, żółte i topione, śmietana 12 lub 18% | mleko 3,2% tłuszczu, mleko powyżej 2 szklanek dziennie, jogurty smakowe, sery pleśniowe, śmietana powyżej 18% |
Jajka | 1 dziennie, jeśli nie ma alergii | |
Mięso, ryby | wszystkie gatunki chude. Szczególnie zalecane: królik i indyk. W razie alergii ograniczyć spożycie ryb do jednego razu w tygodniu | wszystkie gatunki tłuste, kiełbasy, konserwy, mięso surowe, ryby wędzone |
Tłuszcze | masło, miękkie margaryny, oleje: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek | smalec, boczek, słonina, podgardle |
Warzywa | marchew, dynia, kabaczki, patisony, buraki, seler, szparagi, ziemniaki, sałata, cukinia, cykoria, szpinak, kapusta pekińska, kukurydza w kolbach, koperek, zielona pietruszka, brokuł i pomidor b/skórki w ograniczonych ilościach. Uwaga: pietruszka i seler mogą być przyczyną alergii u niemowląt | warzywa wzdymające: kapusta biała i czerwona, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta kiszona; warzywa strączkowe: groch, fasola, bób, fasolka szparagowa, groszek zielony (soczewicę i soję można spożywać w ograniczonych ilościach); cebula, czosnek, papryka, rzepa, grzyby, rzodkiewka, rzodkiew, ogórek kiszony, por |
Napoje | mleko, jogurt, słaba herbata, sok jabłkowy, napoje owocowo–mleczne, koktaile mleczno–owocowe | napoje alkoholowe, napoje gazowane, kakao, czekolada, soki z owoców cytrusowych |
Owoce | jabłka, banany (jeden dziennie), plasterek cytryny do herbaty, morela suszona (na czczo przy zaparciach), dojrzałe winogrona b/skórki, melon, arbuz, brzoskwinia | owoce kwaśne (np. cytrusowe), owoce pestkowe (np. czereśnie i wiśnie), truskawki, agrest, ananas, porzeczki, kiwi, konserwowane owoce |
Desery | cukier i słodycze w ograniczonych ilościach: dżem, miód, galaretki, ciasto drożdżowe kisiele, budynie, galaretki, jogurty, biszkopty; świeże soki z jabłek, marchwi, bananów (początkowo rozcieńczone wodą). | ciasta tłuste, czekolada i wyroby czekoladowe (tłuste), ciasta francuskie i na proszku do pieczenia |
Przyprawy | koper, wanilia, majeranek, cukier | ostre; ocet, musztarda, chrzan, gorczyca, kwasek cytrynowy |