Uwielbiam proste i szybkie przepisy jak to na mamę dwójki małych dzieci przystało. Piernik z dżemem jest nie zwykle prosty w swoim wykonaniu. Wszystkie czynności sprowadzają się do dobrego wymieszania składników.
Składniki:
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oliwy
4 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem, aż do zabielenia. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki. Podany przepis jest na blaszkę tortową, którą można również wstawić do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
Kilka wskazówek:
Składniki dodajemy stopniowo, najpierw ubijamy jajka z cukrem, a potem dodajemy resztę. Nie można dodać jednocześnie wszystkich składników, gdyż ciasto będzie miało zakalec.
Moja mama mówi, że prawdziwy piernik z dżemem zawsze pęka. Niestety nie zawsze takie pęknięcie w środku ciasta wygląda estetycznie. Czasami gdy pęknięcie jest naprawdę duże, wyrównuje wierzch przez skrojenie nierówności i polewam czekoladą.
Piernik idealnie smakuje z dżemem z czarnej porzeczki.
Piernik z dżemem jest ciastem, które idealnie nadaje się do mrożenia. Dzięki mrożeniu dłużnej zachowuje swoją świeżość.
Smacznego!
Smacznego!