Dlaczego warto gotować na parze?
Istnieje pogląd, że podczas
tradycyjnego gotowania część składników odżywczych w tym
witamin zostaje wypłukana z potrawy przez wodę. Dlatego dużo
bardziej poleca się gotowanie na parze, które jest o wiele
zdrowsze. Pozwala zachować dużo więcej witamin oraz składników
mineralnych. Potrawy gotowane na parze są zalecane szczególnie
dzieciom oraz osobom, które dbają o swoją linię. Gotując nie
dodajemy tłuszczów i dania są dużo mniej kaloryczne.
Jaki garnek do gotowania na parze?
Pierwszy raz zaczęłam
gotować na parze na studiach. Jedna z moich współlokatorek miała
specjalnych garnek do gotowania na parze. Bardzo często robiliśmy w
ten sposób ziemniaki, marchewkę i kurczaka.
W każdy sklepie
gospodarstwa domowego można kupić taki garnek. Różnią się one
między sobą wielkością czy tworzywem, z którego są wykonane.
Można wybrać również garnki, które mają przezroczyste ścianki,
dzięki temu widać gotująca się potrawę. Według mnie bardzo dobre są garnki ze stali nierdzewnej. Ja mam mały garnek o średnicy
18 cm, który jest idealny do przygotowania dań dla dwóch osób,
przy większej rodzinie niestety nie zdaje egzaminu.
Zakup garnka to wydatek od kilkudziesięciu i kilkunastu złotych. Konstrukcja jest dość banalna, na garnek nakładana jest dziurkowana tacka (koszyczek), którą następnie przykrywa się przykrywką. Przykrywka musi być szczelna tak aby para nie uciekała zbyt szybko za zewnątrz oraz musi być również zachowana odpowiednia przestrzeń między tacką a wodą. Ułożone na tacce produkty nie mogą mieć kontaktu z wodą, gotują się pod wpływem pary z wrzącej wody.
Zakup garnka to wydatek od kilkudziesięciu i kilkunastu złotych. Konstrukcja jest dość banalna, na garnek nakładana jest dziurkowana tacka (koszyczek), którą następnie przykrywa się przykrywką. Przykrywka musi być szczelna tak aby para nie uciekała zbyt szybko za zewnątrz oraz musi być również zachowana odpowiednia przestrzeń między tacką a wodą. Ułożone na tacce produkty nie mogą mieć kontaktu z wodą, gotują się pod wpływem pary z wrzącej wody.
Gotowanie na parze - porady
- Gotując na parzę trzeba uważać aby nie rozgotować warzyw, które znacznie szybciej się gotują niż w wodzie.
- Czas gotowania liczymy od momentu zagotowania się wody w garnku.
- Miękkość warzyw czy przyrządzanego mięsa możemy bardzo łatwo sprawdzić nakłuwając je widelcem.
- Przyprawianie potrawy trzeba zostawić na sam koniec gotowania, w przeciwnym razie łatwo przesolić danie. Niektórzy radzą też solenie dopiero po wyjęciu potrawy. Ale ja zdecydowanie wolę przyprawianie na sam koniec, potrawa na jeszcze trochę czasu aby wchłonąć w siebie sól, czy też inne dodatki.
- U mnie do przyprawiania potraw idealnie sprawdzają się zioła prowansalskie, majeranek, tymianek czy oregano.
- Podczas gotowania dobrze jest przykręcić gaz, aby woda zbyt mocno nie wrzała.
- Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości wody. Trzeba sprawdzać czy nie jest je za mało, w przeciwnym razie łatwo o przypalenie garnka.
Gotowanie na parze przepisy, które zrobisz z łatwością w domu.
Tak naprawdę można
wszystko gotować na parze. Wszystko zależy od tego co kto lubi. Dla
mnie najlepiej z mies smakuje pierś z kurczak, z warzyw: ziemniaki,
marchewka,pietruszka, seler, brokuł, kalafior. Osobiście nie
polecam gotowania pomidora czy zielonego ogórka. Gotowałam kiedyś
rybę na parze, ale niestety przegrała ona z tradycyjnie smażoną
rybą.
Kurczak z bukietem warzyw
Składniki:
pierś z kurczaka
marchew
kalafior
ziemniaki
fasolka szparagowa
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
majeranek
czosnek
Wykonanie:
Pierś z kurczak kroimy w
kostkę, nacieramy ją solą i przeciśniętym w prasce czosnkiem.
Gotujemy na parze około 20 minut, potem dodajemy pokrojone warzywa.
Marchewkę, ziemniaki kroimy w talarki. Kalafior dzielimy na
różyczki, fasolkę szparagową na mniejsze podłużne części. Po
ok. 15 minutach gotowania sprawdzamy miękkość warzyw i doprawiamy
całość solą, pierzem ziołowym oraz ziołami prowansalskimi.
Gotowe danie można podawać z białym ryżem oraz sosem czosnkowym.
Smacznego!
Podsumowanie:
Tak naprawdę do
gotowania na parze nie jest potrzebna żadna specjalistyczna wiedza,
wystarczy trochę chęci. Jeśli chcemy przed zakupem garnka
przekonać się czy dania gotowane na parze będą nam smakowały
możemy na początek wykorzystać zwykły garnek z sitkiem. Garnki
ze stali nierdzewnej do gotowania na parze są jednak o wiele
bardziej praktyczne i wygodne. Pamiętajmy również, że gotowanie
na parze na wiele zalet i jest świetną alternatywą dla
tradycyjnego gotowania. Warto więc wybierać tę formę
przygotowywania posiłków dla dzieci czy niemowląt.