Toster jest jednym z
gadżetów kuchennych, który powstał pod koniec XIX wieku. Dla
miłośników tostów to niezastąpione urządzenie w kuchni, przecież nie ma nic przyjemniejszego niż na śniadanie cieplutki,
odpowiednio opieczony tost z ulubioną konfiturą czy czekoladą.
Choć są i tacy, którzy uważają, że tostery są to kolejny zbędny wynalazek i tylko niepotrzebnie zagraca kuchnie. A jak jest
naprawdę? Czy warto w swojej kuchni mieć toster?
Do czego służy toster?
Toster to urządzenie,
które służy do opiekania pieczywa zarówno tostowego, jak i
zwykłego chleba, bułek, pod warunkiem, że zostaną one pokrojone
na kromki. Niektóre modele mają w standardowym wyposażeniu ruszt,
który umożliwia w całości podgrzanie pieczywa niedającego się
pokroić np. rogali czy drożdżówek.
Wyposażenie tostera
Tostery wbrew pozorom różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale również funkcjami czy posiadaną mocą opiekania. Niektóre modele posiadają
elektroniczną kontrolę stopnia opiekania a także funkcje
rozmrażania, podgrzewania czy zatrzymania opiekania. Funkcja rozmrażania jest niezwykle przydatna zwłaszcza gdy korzysta się z mrożonego pieczywa. Pieczywo jest najpierw podgrzewane a potem opiekane. Dodatkowo do
tostera można włożyć również małe kromki dzięki funkcji
wysokiego podnoszenia tostów.
Niektóre modele posiadają jeszcze
inne udogodnienia, które ułatwiają korzystanie z tostera jak
chociażby wyjmowana tacka na okruszki czy ruszt do podgrzewania
rogalików.
Nie bez znaczenia jest
również wygląd tostera, jeśli chce się aby toster pełnił
również funkcję dekoracyjną. Codzienne chowanie tostera do szafy
może być dość uciążliwe i nie wygodne. Nowoczesny design to
teraz podstawa.
Na razie nie mamy tostera w naszej kuchni. Choć czasami mam ochotę na cieplutkie grzanki.
A któraś z was ma
może toster w swojej kuchni? Czy jest to gadżet kuchenny, który
zasługuję na uwagę? Co o tym sądzicie?