Placuszki z jabłkami robi się bardzo szybko. Powiedziała bym nawet, że jest to danie z serii, które "same się robią". Nie trzeba więc specjalnych umiejętności kulinarnych. A wszystko czego nam potrzeba to głównie mąka, jajka i obowiązkowo jabłka. Dosłownie 10-15 minut i danie gotowe, nie potrzebujemy żadnych sprzętów i sprzątania jest nie wiele. Idealne, szybkie danie dla każdej zapracowanej mamy.
Składniki placuszki z jabłkami:
2 duże jabłka
1 szkl. mąki
1 łyżka cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
cukier puder
Wykonanie:
- Mąkę, cukier zwykły, jajko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sodę oraz cukier.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Można też potrzeć jabłko na tarce ale wówczas smak jabłek jak dla mnie jest zbyt mało wyczuwalny.
- Dodajemy jabłka do masy.
- Smażymy na oleju
- Ciepłe placuszki posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Smacznego!