Alergeny pokarmowe to produkty, które wywołują określoną reakcję alergiczną u danej osoby. Czasami nie zdajemy sobie sprawy, że te produkty, które na co dzień spożywamy mogą wywołać uciążliwą reakcję organizmu w postaci alergii. Alergia jest swoistą obroną immunologiczną na produkt, który tak naprawdę nie jest zagrożeniem. Wiedza o tym, jakie produkty najczęściej uczulają przyda się szczególnie na etapie rozszerzania diety niemowlaka.
Objawy alergii
Alergia objawy to m.in. wysypki, wypryski skórne, katar, swędzenie oczu, kaszel, duszności. Tak naprawdę nie ma zamkniętego katalogu objawów alergicznych. Równie dobrze alergia może występować wraz z innymi chorobami i dawać inne symptomy.
Lista alergenów pokarmowych
Nie których może zaskoczyć fakt, że tak naprawę, każdy produkt może wywołać reakcje alergiczną. Wszystko zależy od danego organizmu. Możemy jednak wyszczególnić określone grupy produktów, które najczęściej uczulają.
Najpowszechniejszymi alergenami pokarmowymi są:
- Mleko krowie
A ściśle mówiąc białka mleka krowiego Alergia na produkty mleczne zależna jest również od wieku, dlatego tak często chorują na nią dzieci. W przypadku stwierdzenia alergii na mleko można podawać mieszanki mlekozastępcze, w których to białka mleka poddawane są hydrolizie – procesowi rozbijania białka na mniejsze cząstki, które są łatwiejsze do przyswajania przez organizm.
- Gluten
Po 4-5 miesiącu powinno podawać się stopniowo niewielkie dawki produktów, które zawierają gluten (jest on obecny w produktach zbożowych typu jęczmień, owies, żyto). Ma to zapobiec pojawienia się alergii czyli celiakii. Alergia tego typu jest dość uciążliwa dla danej osoby, która musi wystrzegać się produktów zbożowych: chleba, kaszy marnej, makaronów itp.
- Jaja kurze.
Stwierdzono, że częściej uczula żółtko niż białko. Żółtko według schematu żywieniowego powinno być wprowadzone do jadłospisu niemowlaka jeszcze przed ukończeniem roku. Choć można spotkać się również z taki poglądem, że do diety powinno być wprowadzone całe jajko. Przetwarzanie jajka czyli gotowanie, smażenie, zamrażanie nie zmienia właściwości uczulających.
- Mięso
Okazuje się, że można mieć również alergię na mięso. Dzieciom poleca się podawanie na początek bardziej delikatnego mięsa tj. królik, indyk czy jagnięcina. Najbardziej uczula wołowina i wieprzowina.
- Orzechy
Ten produkt, chyba powinna dać na samym początku listy. Najbardziej uczulającym są orzeszki ziemne oraz tak popularne arachidowe. Bardzo często orzechy są dodawane do słodyczy, trzeba więc na to uważać.
- Seler
Rzadko ktoś posądza warzywa o przyczynę alergii. A jednak. Seler jest najczęstszym alergenem pokarmowym z warzyw. Choć najbardziej tego typu alergia dotyczy osoby dorosłe.
- Inne produkty
Do produktów które mogą uczulić zaliczamy również: soję, słoneczki, truskawki, pomidor, kakao, owoce morza, skorupiaki, mięczaki.
Na etykietach producenci umieszczają informację dotyczącą zawartość niektórych alergenów pokarmowych. Warto uważnie czytać skład określonych produktów, zwłaszcza, że osoba uczulona na dany produkt powinna go zwyczajnie unikać.
W przypadku stwierdzenia alergii u dziecka, powinno zaprzestać się podawania uczulającego produktu. Za jakiś czas można spróbować podać go ponownie i sprawdzić reakcję organizmu. U dzieci alergie mają zazwyczaj charakter przejściowy i ustępują wraz z wiekiem.
W przypadku stwierdzenia alergii u dziecka, powinno zaprzestać się podawania uczulającego produktu. Za jakiś czas można spróbować podać go ponownie i sprawdzić reakcję organizmu. U dzieci alergie mają zazwyczaj charakter przejściowy i ustępują wraz z wiekiem.