Specjaliści zalecają
spożywanie ryb bogatych w omega 3 ze względu na ich szczególne właściwości
prozdrowotne dla organizmu m.in. zawartość wielonasyconych kwasów
tłuszczowych tj. kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz
dokozaheksaenowy (DHA). Niestety jak się okazuje, nie wszystkie
gatunki ryb będą miały taką samą zawartość tych związków.
Niektóre będą szczególnie odżywcze, inne mniej i dlatego warto
wiedzieć, które ryby będą najzdrowsze i najbogatsze w omega 3.
O tym, że ryby, a
dokładnie kwasy tłuszczowe omega 3, działają korzystnie na
organizm człowieka, wiadomo od dawna, zostało to także
udokumentowane naukowo. Przede wszystkim przypisuje się im rolę
naturalnego regulatora poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi.
Obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, przeciwdziałając
tym samym miażdżycy oraz chorobom niedokrwiennym serca. Dodatkowo
omega 3 wpływa na pracę mózgu i jego rozwój, dlatego tak
szczególnie jest zalecany kobietom w ciąży oraz małym dzieciom.
Zawartość omega 3 w poszczególnych gatunkach ryb
Ryba rybie jednak nie
równa i nie wszystkie gatunki zawierają taką samą ilość cennych
kwasów tłuszczowych. Określoną zawartość omega 3 w 100 g
świeżej ryby przedstawia tabelka. Tabelka powstała na podstawie
publikacji Ewy Materac, Zbigniewa Marczyńskiego, Kazimiery Henryki
Bodek „Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie
człowieka i zawiera wybrane, najbardziej popularne gatunki ryb. Jak
się okazuje największa zawartość omega-3 znajduje się w
łososiu, śledziu oraz makreli. Najmniej wartościową rybą jest
flądra.
Niestety popularna tak w Polsce ryba panga praktycznie nie
zawiera wartościowych kwasów tłuszczowych. Warto więc wybierać
ryby morskie, które są szczególnie bogate w ten związek.
Czasami może się okazać, że ryby, które spożywamy zawierają zbyt mało kwasów tłuszczowych i konieczna jest suplementacja. O preparatach zawierających optymalną dla organizmu dawkę omega 3 możecie przeczytać na stronie:
http://sklep.natural.pl/41-kwasy-omega-3
U
nas w domu króluje dorsz, miruna. Jak się dowiedziałam zawartość omega-
3 w tym gatunkach ryb nie jest tak duża jak np. w łososiu czy śledziu,
ale za to mają przewagę pod tym względem nad sandacze czy karpiem. Muszę
zastanowić się, jak skutecznie wprowadzić do naszej domowej diety
śledzia, który jest dość ogólnie dostępną rybą i dość przystępną cenowo.
Ryby nie tylko omega 3
Warto pamiętać, że ryby zawierają również
inne wartościowe składniki dla naszego organizmu. To
wysokowartościowe białko, które jest łatwostrawne. Dodatkowo
dostarczają jod niezbędny do utrzymania prawidłowej pracy tarczycy
czy inne składniki mineralne takie jak selen, magnez, żelazo, potas
czy fosfor. A ze względu na swoją niskokaloryczność poleca się
je osobom dbającym o linię.
Zdecydowanie, zamiast
kotleta schabowego można wybrać rybę do obiadu. Należy jednak
pamiętać, aby była ona bogata w omega 3. Wówczas na pewno będzie
to z korzyścią dla naszego zdrowia.