Rurki z indykiem w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki obiad. Smażone, delikatnie zmielone kawałeczki filetu z indyka z cebulką, podawane z Makaronem Mini Rurki 5 Warzyw od Lubelli i polane sosem pomidorowym to idealne danie zarówno dla dużych, jak i małych smakoszy. Makaron dodatkowo można posypać natką z pietruszki i startym żółtym serem. Całość wygląda nie tylko przepięknie, ale również stanowi prawdziwą ucztę smakową dla najbardziej wymagających.
➤ Wartości odżywcze dania:
Mini rurki z indykiem w sosie pomidorowym to danie, które dostarcza określonych wartości odżywczych dla naszego organizmu i wbrew panującemu przekonaniu, że makaron tuczy, w połączeniu z chudym mięsem, może stanowić podstawę dobrze zbilansowanej diety. Makaron to przede wszystkim węglowodany złożone – skrobia, które są doskonałym źródłem energii. A Lubella Mini Rurki z Warzywami w swoim składzie posiadają również pięć warzyw – szpinak, brokuł, groszek, marchewkę i dynię, które nadają makaronowi m.in. tak oryginalnej barwy.
Kolejny składnik to indyk. Jest on stosunkowo niskokalorycznym mięsem i jednocześnie bardzo sycącym. Pleca się go nawet dzieciom na etapie rozszerzania diety. Pierś indyka jest dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12 oraz cynku.
Pyszny smak sosu zawdzięczamy pomidorom, które zawierają antyutleniacze chroniące skórę przed działaniem wolnych rodników i zapobiegające procesom starzenia się tkanek. Pomidory zawierają witaminę C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, sód, fosfor, błonnik, biotynę, potas, magnez, wapń, miedź, cynk, żelazo oraz mangan.
Niezastąpionym dodatkiem dania są ziała prowansalskie, będące specyficzną mieszanką określonych ziół. Osobiście nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tej przyprawy. W jej skład wchodzą: bazylia, rozmaryn, mięta pieprzowa, tymianek, szałwia lekarska, cząber ogrodowy oraz majeranek. Zioła nie tylko pobudzają trawienie, ale nadają niepowtarzalnego włoskiego smaku całemu daniu.
➤ Składniki:
250 g makaronu mini rurki
300 g filetu z indyka
3 duże pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
natka pietruszki
mieszanka ziół prowansalskich
sól
pieprz
➤ Sposób wykonania:
- Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na dużej patelni z dodatkiem oleju smażymy aż do zeszklenia.
- Indyka mielimy przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach. Do cebuli dodajemy zmielone mięso i doprawiamy solą. Całość obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 15 - 20 minut, do zrumienienia.
- Mięso podlewamy wodą, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
- Gotujemy makaron mini rurki z dodatkiem soli. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy z makaronem.- Danie posypujemy natką z pietruszki oraz startym żółtym serem.
Smacznego!