Święta coraz bliżej, w wielu domach powoli zaczyna się przedświąteczna gorączka. Wiele pań domu z pewnością już zastanawia się, co podać na stół. Podstawą wielu zup podawanych na świątecznym stole jest bulion.
Jak przygotować domowy bulion?
Przygotowane w domu buliny są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych i minerałów. Nic więc dziwnego, że nasze prababcie i babcie podawały ugotowany przez siebie bulion w okresie rekonwalescencji. Bulion pomagał odzyskać siły kobietom w połogu i osobom osłabionym. Podawano go także osobom chorym na infekcje wywołane przez chorobotwórcze bakterie.
Domowy rosół z kury także i dzisiaj przez wiele osób traktowany jest jako świetne lekarstwo na przeziębienie. Lecznicza moc bulionów kryje się w tym, że jest on bardzo długo gotowany. Nie bez znaczenia jest też jakość użytych składników. Dobry, smaczny bulion można ugotować na kościach wołowych lub z kurczaka i dużej ilości warzyw.
Do bulionu należy dodać 2-3 marchewki, pietruszkę, kawałek selera razem z liśćmi, kilka ziarenek czarnego pieprzu oraz opaloną nad płomieniem cebulę. Pod koniec gotowania do bulionu należy dodać sól. Gotowy bulion należy przecedzić. Po wystudzeniu można przelać go do pojemników zamrozić.
Czy warto sięgać po kostki rosołowe?
Kostki rosołowe należą do produktów, które cieszą się bardzo dużą popularnością. Najczęściej sięgamy po nie, gdy nie mamy czasu na gotowanie tradycyjnego rosołu. Są one często wykorzystywane także jako baza do sosów czy gulaszy.
Niektóre osoby wykorzystują kostki rosołowe jako alternatywę dla domowego bulionu. Rozpuszczają je zgodnie z zaleceniami producenta i spożywają jako samodzielną zupę. Kostki rosołowe, które dostępne są na rynku to nie tylko popularny rosół z kury. Obecnie w sprzedaży dostępne są także buliony wołowe i warzywne. W składzie wszystkich kostek znajdują się tłuszcze, sól, substancje, które wzmacniają smak i zapach, ekstrakt z mięsa drobiowego bądź wołowego, marchewka, zioła i przyprawy.
Osoby, które nie mają czasu na gotowanie domowych bulionów, nie muszą też korzystać z dostępnych w każdym sklepie spożywczym kostek rosołowych. Alternatywą dla obu kulinarnych pomysłów są kostki rosołowe bio.
Jaki jest skład ekologicznych kostek rosołowych?
Ekologiczne kostki rosołowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych kostek drobiowych, wołowych czy warzywnych. W ich składzie nie znajdziemy soli ani utwardzanych tłuszczy. Ekologiczne kostki rosołowe to sposób na zdrowy bulion na święta. Kostki te nie zawierają też cukru ani drożdży. Kostki te produkowane są wyłącznie na bazie naturalnych składników. Nie w nich glutaminianu sodu, który jest odpowiedzialny za zawroty głowy i może być przyczyną alergii. Jest za to duża ilość suszonych warzyw i przypraw.
Po ekologiczne kostki rosołowe bez obaw mogą sięgnąć wszystkie osoby, które lubią gotować, chcą podawać rodzinie i znajomym wyłącznie zdrowe i pełnowartościowe jedzenie, ale nie chcą w kuchni spędzać kilku godzin. Bio kostki rosołowe można dostać bez najmniejszych problemów. Zdrowy bulion i kostki rosołowe warzywne ma w ofercie hurtowni zdrowej żywności. Warto jeszcze dodać, że kostki rosołowe dostępne w takiej hurtowni nie zawierają glutenu.
Kostki rosołowe pozwalają na szybkie i łatwe przygotowanie wiele dań. Większość z nich zawiera składniki, które nie należą do zdrowych. Alternatywą dla nich są ekologiczne kostki, których skład jest bardziej naturalny.