Jeśli ktoś chce uzyskać kawę o pięknym aromacie i głębokim smaku, to
powinien mielić ziarna bezpośrednio przed zaparzeniem. Złym pomysłem
będzie kupowanie gotowej, zmielonej już kawy, bo wszystkie najcenniejsze
substancje utleniają się i to bardzo szybko. Najlepszym rozwiązaniem
jest zaopatrzenie się w surowiec prosto z palarni kawy. Trzeba mieć też
odpowiednie urządzenie do zmielenia ziaren. Do najtańszych rozwiązań
zalicza się młynek ręczny, ale zdecydowanie większą wygodę i oszczędność
czasu zapewnia model elektryczny. Istotne będzie również zwrócenie
uwagi na to, z jakiego materiału został on wykonany.
W poszukiwaniu idealnego młynka do kawy
Młynek ostrzowy jest relatywnie tani, ale na tym kończą się jego zalety. Tną ziarna, co niestety prowadzi do nierównego przemiału. To z kolei przekłada się na wzrost pyłu zatykającego filtr. Jeśli ktoś nie lubi czuć goryczy w napoju, to zdecydowanie lepszym zakupem będzie młynek żarnowy. Ponadto modele ostrzowe mocno podgrzewają ziarna, przez co tracą one sporą część aromatu. Nawet jeśli ktoś dopiero rozpoczyna swoją przygodę z mieleniem ziaren tuż przed ich zaperzeniem, to lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić dobrej jakości sprzęt. Młynki żarnowe mielą kawę, nie siekają ziaren w przeciwieństwie do modeli ostrzowych. Dobrej jakości sprzęt posłuży użytkownikowi przez długi czas. W młynkach żarnowych znajdują się żarna, które mielą ziarna, dzięki czemu mogą one zachować swoje walory smakowe.
Młynki żarnowe mogą być wykonane z różnych materiałów. Modele ceramiczne wspaniale nadają się do mielenia kawy, nie nagrzewają się, więc nie trzeba martwić się utratą smaku przez ziarna. Kolejną zaletą jest ich cicha praca. Trzeba jednak liczyć się z tym, że są one mniej odporne na uszkodzenia niż młynki stalowe. Te drugie cechują się głośniejszą pracą. Niektórzy obawiają się metalicznego posmaku, ale młynki stalowe nie mają wpływu na smak ani aromat zmielonych ziaren. Na korzyść tego typu urządzeń przemawia wysoka trwałość, w przypadku stali nierdzewnej można mówić o bardzo dużej odporności na uszkodzenia. Będzie to długoterminowa inwestycja. Nawet jeśli w mielonym surowcu pojawi się coś twardego typu mały kamyk, to nie dojdzie do uszkodzenia ostrzy. Żarna są ostre i mocne, zgniatają ziarna bez wytwarzania pyłu.
Trzeba też zdecydować o tym, czy młynek ma być ręczny, czy elektryczny. W przypadku częstego parzenia kawy i braku czasu zdecydowanie szybciej i wygodniej będzie sięgać po nowoczesny sprzęt, który zmieli wszystko sam po naciśnięciu przycisku. Ręczne młynki zajmują niewiele miejsca, mieszczą się w dłoni. W przypadku ograniczonego metrażu w kuchni sprawdzą się rewelacyjnie, ponadto można zabrać je ze sobą w podróż. Zmieszczą się w plecaku i torbie. Są lekkie, można ich używać w dowolnym miejscu. Nie wymagają zewnętrznego zasilania. Młynek elektryczny mieli kawę drobno i równo, czego nie można powiedzieć o modelu ręcznym. Ma to szczególne znaczenie w przypadku espresso. Automatyczne młynki są droższe, ale zmielenie ziaren zajmuje dosłownie kilkanaście sekund. Będą one wygodniejsze w użyciu, ale trzeba liczyć się z brakiem mobilności.