Miodziak – batonik, z którym przygotujesz niejeden deser


Słodkości umilają nam różnego rodzaju imprezy, jak komunie, chrzciny, urodziny czy parapetówka. To właśnie deserami zajadamy się po niedzielnym obiedzie lub podczas kawy z przyjaciółką. Jak zatem do przygotowania pysznych deserów wykorzystać równie smakowity batonik z ziarnami Miodziak Orzechowy? Mamy dla Was dwie zupełnie różne propozycje! Gwarantujemy, że któraś z nich z pewnością skradnie Wasze podniebienie! 
 

Miodziak Orzechowy – batonik z ziarnami, który pokochasz

Jeśli nigdy dotąd nie mieliście okazję skosztować tego batona – nawet nie wiecie, co tracicie. Jest przepyszny. Świetnie sprawdza się w roli przekąski solo, ale także dodatku do różnego rodzaju deserów. Jest przygotowywany ręcznie i starannie wypiekany przez pracowników rzemieślniczej piekarni Galicia. W jego składzie są wysokiej jakości ziarna, orzechy oraz miód. Poza tym, że jest genialnym źródłem białka i błonnika, z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom.

Tarta à la szarlotka na spodzie z Miodziaka (bez pieczenia)

Do przygotowania tarty potrzebujecie:

  • 3 batoniki Miodziak Orzechowy, czyli 210 gram produktu
  • 80 gram rozpuszczonego uprzednio masła
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50/60 ml wrzątku
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 tabliczkę białej czekolady
  • cynamon

Szarlotkowa tarta jest banalnie prosta w wykonaniu. Zacznijcie od zmielenia na drobny mak batoników orzechowych marki Galicia. Wlejcie do nich rozpuszczone masło i połączcie te dwa składniki ze sobą. Tak przygotowanym ‘ciastem’ wyłóżcie dno i boki foremki, a następnie przygotowaną w ten sposób bazę naszego ciasta odstawcie do lodówki. Jeśli chcecie by tarta łatwo odchodziła – wyłóżcie blaszkę folią spożywczą.

Gdy spód się chłodzi, możecie przejść do jabłek. Zatrzyjcie je na grubych oczkach tarki i duście z cukrem oraz cynamonem do momentu aż zmiękną. W międzyczasie rozpuście żelatynę we wrzątku, a następnie dodajcie ją do gotowych jabłek. Gdy przestygną – wyłóżcie je na przygotowany spód i ponownie odstawcie ciasto do lodówki, by jabłka ścięły się dzięki żelatynie.

Ostatni krok to przygotowanie masy z serka mascarpone, która trafi na górę naszego ciasta bez pieczenia. Do jej wykonania potrzebujecie serek oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Gdy czekolada trochę ostygnie, łączycie te dwa składniki ze sobą i tak przygotowanym kremem smarujecie jabłka. Po około 5 godzinach w lodówce z powodzeniem możecie serwować deser bliskim lub wcinać go sami w towarzystwie dobrej kawy i ulubionego serialu – smakuje nieziemsko i na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom szarlotki.

Mus czekoladowy z truskawkami i orzechowym Miodziakiem

Nasza propozycja numer dwa to coś dla fanów czekolady, czyli krem o głębokim i aromatycznym smaku. Gwarantujemy – zakochacie się w nim tak samo jak my! Do jego wykonania musicie zaopatrzyć się w:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 małe opakowanie śmietanki 36%
  • 200 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 4 łyżeczki cukru (opcjonalnie, jeśli użyjcie deserowej czekolady)
  • 2 batoniki Miodziak Orzechowy (140 gram)
  • 100 gram truskawek – zimą możecie je zastąpić np. brzoskwiniami z puszki
  • miętę do dekoracji

Przygotowanie musu jest ekstremalnie proste. Wystarczy, że rozpuścicie czekoladę, a gdy delikatnie ostygnie, wlejecie ją do serka mascarpone i razem dokładnie je zblendujecie. Do tak przygotowanej masy dodajcie ubitą śmietanę – z cukrem lub bez, w zależności od tego, jakiej czekolady użyliście.

Mus podawajcie w pucharkach posypany rozdrobnionym Miodziakiem Orzechowym, który doda mu chrupkości. Na wierzchu poukładajcie owoce i udekorujcie wszystko kilkoma listkami mięty. Ten banalnie prosty deser – z całą pewnością zostanie Waszym ulubionym. My już go pokochaliśmy!

Który deser z wykorzystaniem Miodziaka od Galici bardziej zachęca Was do jego wykonania?