Miodziak Orzechowy – batonik z ziarnami, który pokochasz
Jeśli nigdy dotąd nie mieliście okazję skosztować tego batona – nawet nie wiecie, co tracicie. Jest przepyszny. Świetnie sprawdza się w roli przekąski solo, ale także dodatku do różnego rodzaju deserów. Jest przygotowywany ręcznie i starannie wypiekany przez pracowników rzemieślniczej piekarni Galicia. W jego składzie są wysokiej jakości ziarna, orzechy oraz miód. Poza tym, że jest genialnym źródłem białka i błonnika, z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom.
Tarta à la szarlotka na spodzie z Miodziaka (bez pieczenia)
Do przygotowania tarty potrzebujecie:
- 3 batoniki Miodziak Orzechowy, czyli 210 gram produktu
- 80 gram rozpuszczonego uprzednio masła
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki żelatyny
- 50/60 ml wrzątku
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 tabliczkę białej czekolady
- cynamon
Szarlotkowa tarta jest banalnie prosta w wykonaniu. Zacznijcie od zmielenia na drobny mak batoników orzechowych marki Galicia. Wlejcie do nich rozpuszczone masło i połączcie te dwa składniki ze sobą. Tak przygotowanym ‘ciastem’ wyłóżcie dno i boki foremki, a następnie przygotowaną w ten sposób bazę naszego ciasta odstawcie do lodówki. Jeśli chcecie by tarta łatwo odchodziła – wyłóżcie blaszkę folią spożywczą.
Gdy spód się chłodzi, możecie przejść do jabłek. Zatrzyjcie je na grubych oczkach tarki i duście z cukrem oraz cynamonem do momentu aż zmiękną. W międzyczasie rozpuście żelatynę we wrzątku, a następnie dodajcie ją do gotowych jabłek. Gdy przestygną – wyłóżcie je na przygotowany spód i ponownie odstawcie ciasto do lodówki, by jabłka ścięły się dzięki żelatynie.
Ostatni krok to przygotowanie masy z serka mascarpone, która trafi na górę naszego ciasta bez pieczenia. Do jej wykonania potrzebujecie serek oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Gdy czekolada trochę ostygnie, łączycie te dwa składniki ze sobą i tak przygotowanym kremem smarujecie jabłka. Po około 5 godzinach w lodówce z powodzeniem możecie serwować deser bliskim lub wcinać go sami w towarzystwie dobrej kawy i ulubionego serialu – smakuje nieziemsko i na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom szarlotki.
Mus czekoladowy z truskawkami i orzechowym Miodziakiem
Nasza propozycja numer dwa to coś dla fanów czekolady, czyli krem o głębokim i aromatycznym smaku. Gwarantujemy – zakochacie się w nim tak samo jak my! Do jego wykonania musicie zaopatrzyć się w:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 małe opakowanie śmietanki 36%
- 200 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 4 łyżeczki cukru (opcjonalnie, jeśli użyjcie deserowej czekolady)
- 2 batoniki Miodziak Orzechowy (140 gram)
- 100 gram truskawek – zimą możecie je zastąpić np. brzoskwiniami z puszki
- miętę do dekoracji
Przygotowanie musu jest ekstremalnie proste. Wystarczy, że rozpuścicie czekoladę, a gdy delikatnie ostygnie, wlejecie ją do serka mascarpone i razem dokładnie je zblendujecie. Do tak przygotowanej masy dodajcie ubitą śmietanę – z cukrem lub bez, w zależności od tego, jakiej czekolady użyliście.
Mus podawajcie w pucharkach posypany rozdrobnionym Miodziakiem Orzechowym, który doda mu chrupkości. Na wierzchu poukładajcie owoce i udekorujcie wszystko kilkoma listkami mięty. Ten banalnie prosty deser – z całą pewnością zostanie Waszym ulubionym. My już go pokochaliśmy!